Boskalis vindt gewenste serveromgeving bij dataplace

Het onderbrengen van servers had bij internationale grootmacht Boskalis nog niet eerder prioriteit. De meeste aandacht ging uit naar de scheepsinfrastructuur, maar door de groei van de organisatie kwam het besef dat op het gebied van ICT-vooruitgang wenselijk is en aldus geschiedde.

Boskalis is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. De onderneming levert wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met onder meer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Tevens voert Boskalis projecten uit en levert het een breed spectrum aan maritieme diensten voor de offshore energiesector, waaronder subsea, zwaar transport, hijswerk en installatie (uitgevoerd door Boskalis Offshore en Dockwise) en levert het sleepdiensten en scheepsbergingen (uitgevoerd door SMIT). Daarnaast heeft Boskalis een strategisch partnership in terminaldiensten (Smit Lamnalco).
Dat een groot gedeelte van de kernactiviteiten zich niet op kantoor afspeelt, was ook te merken aan de serveromgeving. “Voordat wij besloten om onze servers onder te brengen in een datacenter, regelden wij alles zelf. In Papendrecht stonden lokale servers en serverkasten, waarbij minder de aandacht werd geschonken aan de manier van koelen. De inpandige situatie is kritisch onder de loep genomen. Het stond gewoon niet hoog op de agenda,” legt Alfons Biegstraaten, nu verantwoordelijk voor ICT Infrastructure Management, uit. “Echter de importantie van een goed werkend netwerk is wel toegenomen. Als we nu een uur offline zijn, is dat zeker een probleem.”

Korte aanrijtijd

Om dat risico te voorkomen, werd in de zomer van 2012 definitief besloten om op zoek te gaan naar een geschikt datacenter. De keuze viel daarbij op Dataplace. “Ons belangrijkste criterium was een aanrijtijd van minder dan 30 minuten. Qua locatie lag Dataplace dus gunstig. Daarbij bleken de faciliteiten ook nog eens goed, waardoor we geen twijfel kenden. Het datacenter ziet er netjes en verzorgd uit, zonder controle kom je niet binnen, het is volledig redundant van opzet en gesitueerd in een redelijk autonome omgeving.” Biegstraaten is tevreden over de genomen beslissing, die hij ‘onvermijdelijk’ noemt. “De tijden dat er werd gevaren op de zon en de wind zijn al lang voorbij. Om groter te worden en die groei op te vangen, moeten alle schakeltjes kloppen. Het uitpandig plaatsen van servers in Dataplace draagt daar tevens aan bij.”

In gesprek met